onsdag 9. juni 2010

Beskytte kakebildene dine!

Vi kakebakere produserer jo masse flott kunstverk, og disse foreviger vi med bilder. Disse bildene er vi stolte av og bruker de til å vise venner, familie og andre alt det kjekke man kan gjøre med kaker!

Men av og til skjer det at andre "låner" ditt bilde uten å spørre om lov først. Det kan derfor være lurt å merke bildene sine med navnet sitt, nettadresse eller andre kjennemerker. Her kan du lære hvordan du veldig enkelt legger til tekst på et bilde.

Programmet som er brukt heter Paint.NET og er gratis, det kan lastes ned her. Det finnes mange andre programmer som også kan brukes, noen gratis og noen som koster penger. Paint.NET kan brukes til masse annet enn bare å legge på tekst.


Start programmet og velg File->Open og blad fram til den bildefilen som du ønsker å legge teksten på.


Velg farge på den teksten du skal skrive ved å enten velge en av de forhåndsdefinerte fargene nederst eller trykke i fargesirkelen til du får den tekstfargen du ønsker.


Velg tekstverktøyet i menyen på venstrehånd.


Velg utseende på teksten ved å velge Font, størrelse, plassering osv i menyen som dukker opp øverst oppe. Trykk så på bildet der hvor du ønsker at teksten skal være.


Hvis teksten ikke ble plassert akkurat der du ønsket plasser musen over den lille hvite firkanten og dra teksten til ønsket plassering.

Det er lurt å tenke på når man plasserer tekst at den ikke skal forstyrre bildet for mye. Men det er også lurt å tenke på at den ikke plasseres på en slik måte at man kan klippe vekk teksten. Dessverre opplever noen til tider at andre kopierer deres bilder og presenterer de som sine egne. Dette kan unngås hvis bildene har en tekst som ikke lar seg enkelt redigere bort.

Håper dette hjelper dere til å beskytte bildene deres. Og hvis du oppdager at dine eller andres bilder misbrukes; SI I FRA! Det er den som har tatt bildene som eier alle rettighetene til bildet, og det kan kun brukes etter godkjenning av eier!

3 kommentarer:

  1. Skjønner ikke helt hvordan jeg skal lagre med teksten på og heller ikke hvordan jeg skal få tekst på allerede utlagte bilder på nett....

    SvarSlett
  2. Etter at du har endret bilde ditt og fått lagt til den teksten du ønsker, må du lagre den nye versjonen av bildet. Dette gjør du ved å trykke File->Save (overskriver det orginale bildet) eller File->Save As (gi bildet ett nytt navn slik at det orginale bildet ikke endres). De bildene som allerede ligger ute på nettet får du ikke endret. Da må du laste ned bildet (eller finne det orginale bildet på PCen din) legge på tekst, og så legge det nye bildet med tekst ut på nettet.

    SvarSlett