tirsdag 6. april 2010

5 supre tips til nybegynnere

Det er lett å gå seg vill i denne flotte kakedekoreringsverdenen. Tenkte jeg derfor skulle komme med noen gode tips til deg som er nybegynner innen hobbyen.

 1. Det er utrolig mye utstyr å få kjøpt, men for å komme i gang er det ikke allverden man trenger. Jeg mener at uansett hvilken type kaker du har lyst å lage er det absolutt verdt å investere i et utvalg av Fargepastaer. Disse lar deg få flotte, klare, sterke farger uten å ødelegge marsipanen / Marshmellowfondanten (MMF) / sukkerpastaen osv slik flytende konditorfarger gjør (massen blir klissete når man tilsetter væsken de flytende konditorfargene innholder). Og hvis du skal lage kaker med marsipan / MMF / sukkerpasta e.l. lokk så vil jeg absolutt anbefale en eller to Smoothere! Da legger man lokket på som vanlig og så bruker man smootherene til å glatte ut lokket og få flotte skarpe kanter. Hvilket annet utstyr man trenger kommer mye an på hva slags type kaker man ønsker å lage. Jeg anbefaler å bruke de åpne gratis forumene (Kakeglede og Kakefesten) vi har her i Norge til å spørre andre brukere om tips og erfaringer.


 2. Kjøp engangs plasthansker som er godkjent for matlaging og bruk disse når man farger marsipan / MMF / sukkerpasta med Fargepastaer så ungår du at fargen setter seg i hendene. Fargepastaene er konsenterte konditorfarger som har en konsistens som hårgele. Fargen tilføres massen ved å bruke en cocktailpinne (tannpirker uten smak) som dyppes i fargen og videre over i massen. Trenger man mer farge eller ønsker å blande farger tar man en ny pinne og gjentar prosessen. Hvis man bruker samme pinne flere ganger tilfører man matvarer som mygler og som da kan få fargen til å mygle også. Plasthansker kan også brukes under resten av kakepyntingen!


 3. En kake kan ikke heve høyere enn kakeformen sin høyde. Ønsker man kaker som er høyere enn kakeformen kan man klippe ut en remse med bakepapir og sette opp langs kanten på kakeformen. Da får kaken noe å heve seg etter og har muligheten til å bli høyere enn formen i utgangspunktet er.


 4. Før man dekker en kake med smørkrem eller lignende, legg mellomleggspapir eller matpapir mellom kaken og fatet/kakebrettet. Når du da har på smørkremen så blir ikke underlaget skittent. Papiret fjernes når kaken er ferdig dekket med smørkrem.


 5. Marsipanblomster og blader (eller blomster / blader laget av MMF, sukkerpasta, blomsterpasta osv) ser mye mer naturlig ut hvis de ikke er helt flate men har litt mer naturlig form. Marsipanblomster og blader kan godt lages noe tid i forveien og oppbevares i en pappboks i kjøkkenskapet. Ikke i plastboks og ikke i kjøleskapet da vil ikke blomstene tørke og du ender opp med flate blomster når de legges på kaken. Forslag til ting man kan bruke for å la blomstene og bladene tørke i en mer naturlig form;
  • Eggekartong
  • Epleunderlag, slik som eplene ligger på i butikken, helst i plast
  • Konfektesker
  • Aluminiumsfolie, krøll litt sammen og legg blomstene / bladene til tørk oppi. Brukes også til å lage former for å tørke liljer.
  • Kjøkkenredskaper med lange håndtak f.eks. tresleiv. Legg blader til tørk halvveis eller helt over håndtaket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar