fredag 19. mars 2010

Prinsesseslott


Et prinsesseslott kan enkelt lages med en vanlig rund kake og fire tårn! Eller man kan gjøre det litt mer avansert med flere etasjer og flere tårn. Her er det bare fantasien som setter grenser! Beskrivelsen under forklarer hvordan prinsesseslottet som ble vist på Norge Rundt 29. mai 2009 er laget. Det aller meste av utstyret som er brukt finner du her i nettbutikken, det som evt. mangler er under bestilling.

Materialer

1 sjokoladekake firkantet. Størrelse 30,5 x 30,5 cm (12 x 12 in)
2 sjokoladekake sekskantet. Størrelse 23 cm (9 in)
smørkrem
4 kg Pals ekstra hvit marsipan
100 g marsipan farget lyse rosa
1 kg marsipan farget mellom rosa
100 g marsipan farget sterkt rosa
50 g marsipan farget lyst grønn
50 g marsipan farget mørkere grønn
4 tørkeruller
5 doruller
9 iskjekser
1 Gull/sølvkakebrett eller 2 kakebrett
Sølvkuler
1 porsjon Royal Icing farget grønn
Spiselig lim
Tykke sugerør
Matpapir eller mellomleggspapir
Coctail pinner eller tannpirkere uten smak

Utstyr

1 stort kakefat
1 stor kniv eller kakedeler
1 spatel
1 eller 2 smoothere
1 multikniv eller kuttehjul
3 blomster utstikkere i forskjellige størrelser
2 blad utstikkere i forskjellige størrelser
1 blad silikon pregematte
1 kantlinjal utstikker
1 linjal
1 sprøytepose
1 kobling
1 gress sprøytetipp
1 medium rund sprøytetipp
Plast/silikon arbeidsunderlag
1 plast/silikon kjevle
1 rolling pin

Fremgangsmåte

Smørkrem på den første kaken
Start med den firkantede kaken. Hvis kaken har en topp, skjær den bort slik at den blir rett. Snu kaken oppned og bruk kniven til å dele den i to. Legg den nederste delen på kakefatet og legg matpapir under slik at kakefatet ikke blir skittent. Ved hjelp av spatelen fordeles smørkremen på kaken til et jevnt lag. Legg på den øverste delen av kaken (som egentlig er bunnen) og smør smørkrem i et tynt jevnt lag rundt hele kaken samt på toppen.

Marsipan på den første kaken
Kjevle ut 2 kg hvit marsipan slik at den blir en god del større enn kaken, helst 10 cm ekstra på alle kanter. Pass på at marsipanen har lik tykkelse over alt og ikke tynnere enn 2-3 mm (til en så stor kake er det greit at marsipanen er ganske tykk, da er det mye lettere å flytte den over på kaken). Bruk mel under marsipanen mens du kjevler slik at den aldri sitter fast i underlaget. Ikke bruk melis dette gjør at marsipanen lettere svetter og blir klissete. Legg marsipanen over på kaken og stryk med hendene på toppen av kaken for å fjerne eventuell luft. Begynn så med et hjørne, legg marsipanen forsiktig inntil kaken og krum hånden til en koppfasong mens du forsiktig drar den oppover hjørnet. Ikke dra marsipanen nedover da kan den revne på toppen. Fortsett med de tre andre hjørnene. Når alle hjørnene ligger fint stryker man med flat hånd på de fire sidene av kaken. Bruk så 1 - 2 smoothere til å glatte over kaken, og gjøre hjørner og kanter fine og skarpe. Skjær bort overflødig marsipan, skjær heller for lite i første omgang for så å gå over mer nøye neste runde. Finpuss med smoother og kniv.

Den andre kaken
Klipp til kakepappen slik at den passer til den sekskantede kaken, klipp den litt mindre slik at den ikke blir synlig etter marsipanen er lagt på. Skjær av toppen på begge de sekskantede kakene slik at de blir rette. Smør smørkrem på den ene kaken, og snu den andre kaken oppned og legg den opp på. Dekk kaken med smørkrem, og kjevle ut 1 kg hvit marsipan og trekk kaken med dette. Marker på den firkantede kaken hvor du ønsker at den andre kaken skal stå. Plasser sugerør i den nederste kaken som et fundament for den øverste. Dytt sugerørene ned i kaken og klipp av i samme høyde som kaken har. Plasser den sekskantede kaken opp på sugerørene.

Kantbord
Kjevle ut en remse av den mellomrosa marsipanen som er lang nok til å gå rundt hele den sekskantede kaken (eller tre remser som hver er 1/3 av den totale lengden. Da kan skjøytene gjemmes bak de tre tårnene som skal rundt den sekskantede kaken), 4 cm bred og 2 - 3 mm tykk. Bruk linjal og kniv til å skjære tre rette sider, en langside og de to kortsidene. Bruk så en kantlinjal til å lage mønster på den siste langsiden. Lim den øverst oppe på den sekskantede kaken med litt spiselig lim.

Tårn
Den ene dorullen klippes i to, bare denne en delen skal brukes. Tårnene lages ved å kjevle ut hvit marsipan ca 2 - 3 mm tykk. Må lengden og omkretsen av tørkerullene (4 stykker) og dorullene (4 vanlige og 1 med halv størrelse). Skjær ut firkanter som har den målte lengden og omkretsen. Lim fast på rullene med spiselig lim.

Tårntak
Taket til tårnene lages av iskjeks med marsipan utenpå (Hvis du ikke får tak i iskjeks som er flate på toppen, kan du bruke en saks og forsiktig klippe til toppen slik at den blir litt flatere). Kjevle ut den mellom rosa marsipanen til ca 2 - 3 mm tykkelse, rull kjeksen på marsipanen så får du et avtrykk som gjør det lettere å få den riktige fasongen på marsipanen. Lim den fast på kjeksen med spiselig lim.

Tårn montering
Fest tårntakene til tårnene enten med litt spiselig lim eller royal icing. Fest så de ni tårnene til kaken. To tørkerulltårn ved hjørnene framme, to tørkerulltårn ved hjørnene bak, tre dorulltårn ved annen hver langside på den sekskantede kaken og de to siste på toppen av den sekskantede kaken.

Blomster, blader og gress
Kjevle ut den lyse rosa og mørke rosa marsipanen til ca 1 - 2 mm tykkelse. Bruk tre forskjellige størrelser med blomster utstikker og lag blomster. Bruke en liten balltool til å lage en liten fordypning i midten av alle blomstene. Lim enten en sølvkule fast eller sprøyt en liten grønn kule av royal icing ved hjelp av sprøytepose, kobler og en medium rund sprøytetipp. Kjevle ut de to grønne marsipanene til ca 1 - 2 mm tykkelse. Bruk to forskjellige størrelser med blad utstikkere. Legg bladene på en pregematte og trykk bladene flate slik at de får avtrykk av nervene. La de evt ligge å tørke over en grillpinne for å få litt mer fasong. Sprøyt grønne grener av royal icing rundt omkring på den nederste kaken og tårnene, ved hjelp av sprøytepose, kobler og en medium rund sprøytetipp. Fest blomster og blader til grenene. Bytt så sprøytetipp til gress sprøytetippen og sprøyt en liten gresskant rundt hele slottet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar