lørdag 20. mars 2010

Drageborg


En drageborg kan enkelt lages med en vanlig rund kake og fire tårn! Eller man kan gjøre det litt mer avansert med flere etasjer og flere tårn. Her er det bare fantasien som setter grenser! Beskrivelsen under forklarer hvordan drageborgen som ble vist på Norge Rundt 29. mai 2009 er laget. Det aller meste av utstyret som er brukt finner du her i nettbutikken, det som evt. mangler er under bestilling.

Materialer

1 sjokoladekake rund, størrelse 35,5 cm
1 sjokoladekake rund, størrelse 20,5 cm
1 sjokoladekake rund, størrelse 10 cm
smørkrem
4 kg marsipan farget grå
500 g marsipan farget oransje (bruk rød og gul
500 g marsipan farget svart
100 g marsipan farget brun
100 g marsipan farget blå
bitte litt marsipan farget grønn
bitte litt hvit marsipan, sukkerpasta eller marshmallowfondant
4 tørkeruller
4 iskjekser
2 Gull/sølvkakebrett eller 4 kakebrett
1 porsjon Royal Icing farget grønn
Spiselig lim
Tykke sugerør
Matpapir eller mellomleggspapir
Coctail pinner eller tannpirkere uten smak

Utstyr

1 stort kakefat
1 stor kniv eller kakedeler
1 spatel
1 smoother
1 multikniv eller kuttehjul
1 liten firkantet utstikker
1 pregematte steiner
1 linjal
1 sprøytepose
1 kobling
1 gress sprøytetipp
1 medium rund sprøytetipp
Plast/silikon arbeidsunderlag
1 plast/silikon kjevle
1 rolling pin

Fremgangsmåte

Smørkrem på den første kaken
Start med den store runde kaken. Hvis kaken har en topp, skjær den bort slik at den blir rett. Snu kaken oppned og bruk kniven til å dele den i to. Legg den nederste delen på kakefatet og legg matpapir under slik at kakefatet ikke blir skittent. Ved hjelp av spatelen fordeles smørkremen på kaken til et jevnt lag. Legg på den øverste delen av kaken (som egentlig er bunnen) og smør smørkrem i et tynt jevnt lag rundt hele kaken samt på toppen.

Marsipan på den første kaken
Kjevle ut 750 g grå marsipan slik at den blir større enn toppen av kaken, bruk gjerne kakeformen som mal, og skjær ut en sirkel som er litt større enn toppen av kaken. Pass på at marsipanen har lik tykkelse over alt og ikke tynnere enn 2-3 mm. Bruk mel under marsipanen mens du kjevler slik at den aldri sitter fast i underlaget. Ikke bruk melis dette gjør at marsipanen lettere svetter og blir klissete. Legg marsipanen over på kaken og stryk med hendene på toppen av kaken for å fjerne eventuell luft. Kjevle ut mer grå marsipan på samme måte som sist, bruk pregematten med stein mønster (kan sløyfes). Skjær så ut fire rektanger som er 3 cm høyere enn høyden på kaken og hver har en lengde som er 1/4 av kakens omkrets, ca 28 cm. Bruk den lille firkant utstikkeren og lag "firkantmønsteret", stikk ut en firkant med ca 2 cm mellomrom. Lag så to vinduer på tre av rektanglene, på den siste skjæres det ut en port og to vinduer lages med firkant utstikkeren. Kjevle ut litt svart marsipan ca 1 - 2 mm tykk og skjær ut åtte firkanter som er litt større enn vinduene og en firkant som er litt større enn porten. Lim firkantene med spiselig lim på baksiden av rektanglene slik at vinduene og porten dekkes. Sjær ut seks strimler av grå marsipan ca 7 mm brede. Fire av strimlene skjæres spisse i en ende og limes loddrett på porten. De to siste limes vannrett på porten. Bruk baksiden av en malepensel og lag fire hull i hvert skjæringspunkt mellom de vannrette og de loddrette strimlene. Rull små kuler av grå marsipan og lim rundt porten.

Den andre kaken
Klipp til kakepappen slik at den passer til den runde kaken med størrelse 20,5 cm, klipp den litt mindre slik at den ikke blir synlig etter marsipanen er lagt på. På samme måte som med den første kaken, skjær vekk en eventuell topp, snu kaken og del den i to, fyll og dekk den med smørkrem. Marsipanen legge på samme måte som den første kaken, men nå lager man et langt rektangel som går rundt hele kaken. Og kun tre vinduer, ingen port. Marker på den store runde kaken hvor du ønsker at den neste kaken skal stå. Plasser sugerør i den nederste kaken som et fundament for den øverste. Dytt sugerørene ned i kaken og klipp av i samme høyde som kaken har. Plasser den mellomste runde kaken opp på sugerørene.

Den tredje kaken
Pyntes på akkurat samme måte som den andre kaken.

Tårn
Tårnene lages ved å kjevle ut grå marsipan ca 2 - 3 mm tykk, bruk stein pregematten til å lage mønster. Må lengden og omkretsen av tørkerullene (4 stykker). Skjær ut firkanter som har den målte lengden og omkretsen. Bruk den lille firkantede utstikkeren til å lage vindu, lim en svart litt større firkant på baksiden av vinduet. Lim fast på rullene med spiselig lim.

Tårntak
Taket til tårnene lages av iskjeks med marsipan utenpå (Hvis du ikke får tak i iskjeks som er flate på toppen, kan du bruke en saks og forsiktig klippe til toppen slik at den blir litt flatere). Kjevle ut den svarte marsipanen til ca 2 - 3 mm tykkelse, rull kjeksen på marsipanen så får du et avtrykk som gjør det lettere å få den riktige fasongen på marsipanen. Lim den fast på kjeksen med spiselig lim.

Tårn montering
Fest tårntakene til tårnene enten med litt spiselig lim eller royal icing. Fest så de fire tårnene til kaken. Tårnene plasseres forran de fire marsipan skjøtene den store runde kaken har.

Elv, bro og gress
Rull den blå marsipanen til en lang pølse og kjevle den flat. Legg den forran hele framsiden av borgen. Kjevle ut den brune marsipanen og skjær ut et rektangel. Bruk multikniven til å lage tremønster, skjær striper som går nesten gjennom med ca 1,5 cm mellomrom slik at det ligner planker. Skjær tynne striper i forskjellig mønster på hver av "planken". Legg broen ved porten og over elven. Sprøyt grønt gress av royal icing rundt nederste kaken og tårnene, ved hjelp av sprøytepose, kobler og en gress sprøytetipp.

Dragen
Dragen er laget av oransje marsipan. Designet på dragen er Debbie Brown sitt, innstruksjoner for hvordan denne lages kan man finne i Debbie sin bok "Magical Cakes".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar